| |
|
» CHREN DEDINSKÝ «
Latinsky: Armoracia rusticana
Česky: Křen selský
Ľudove:
Čeľaď: Kapustovité - Brassicacae
______________________________________________
Opis: Trvalka s hrubým dužinatým koreňom vysoká až 1,5 m. Stonka je priama, ryhovaná, dutá, rozkonárená. Prízemné listy sú dlhostopkaté, elipsovité, na báze srdcovité, dlhé až 1 m, nepravidelne vrúbkované, stonkové listy sú krátkostopkaté, v hornej časti sediace, laločnaté až hrebeňovito perovito strihané s celistvookrajovými alebo zúbkatými segmentmi, vrchné menej delené až takmer celistvookrajové. Kvety vyrastajú v početných pazušných mnohokvetných strapcoch na vrchnej časti stonky, sú štvorpočetné, dlhostopkasté. Kalíšne lístky sú dlhé 2,5-3 mm, s bielym okraji. Korunné lupienky sú dlhé 5-7 mm, široko obráteno vajcovité, biele. Plod je guľatá až obráteno vajcovitá, vpredu akoby zúžená šešuľka s klenutými chlopňami s nevýraznou sieťovou žilnatinou, dlhá 4-6 mm, so stopkou dlhou 10 mm-20 mm.
Výskyt: Na brehoch riek, pri cestách, na poliach.
Pestovanie: Pestuje sa len sporadicky. Uprednostňuje ľahké pisočné pôdy.
Kvitnutie: máj - júl
Doba zberu: február - marec, august - október
Predmet zberu: Koreň.
Technika zberu:
Sušenie:
Uskladnenie:
Obsahové látky: Vitamín C, soli železa, draslíka, vápnika, horčíka. Silica s horčičiným glykozidom sinigrínom, asparagín, arginín a prchavé bakteriostatické látky.
Vlastnosti: Diuretikum, expektorans, antiseptikum, derivans
Použitie: Koreň povzbudzuje tvorbu žalúdkových štiav, pôsobí diureticky a expektoračne (stekutňuje hlieny); vhodný je aj pri reumatizme, dne, na urýchlenie metabolických pochodov v organizme, pri žalúdkových problémoch.
V ľudovom liečiteľstve sa vo forme chrenového octu používal pri pehách a na tzv. pečeňové škvrny; strúhaný s cukromslúži proti chrapotu a tzv. chrenové placky sa používajú ako obklady proti reume. Liehovina, v ktorej sa vylúhovali chrenové korene, slúžila na posilňovanie žalúdka.
Využitý tiež ako korenina k mäsitým pokrmom a údeninám.
Bežná príprava: Zvonka vo forme náplasti (3 diely nastrúhaného chrenu, 5 dielov hladkej múky, 1 diel bravčovej masti) spôsobí mierne prekrvenie, tým osoží pri chorobách pohybových ústrojov (!! vo väčších dávkach môže vyvolať chorobné podráždenie pokožky). Prikladá sa cez plátno a nikdy nie dlhšie ako 30 minút, u citlivých osôb, ešte menej.
Zmes nastrúhaného chrenu a strúhaných jabĺk v octe: 5 kg olúpaných jabĺk, 300 g chrenu, 500 g cukru, 200 g octu, soľ podľa chuti. Naložíme do sklenených pohárov, nekazí sa.
V tinktúre s červeným vínom v miernych dávkach (4-5 polievkových lyžíc denne) uľahčuje odkašľávanie a pomáha pri zažívacích ťažkostiach: 100 g koreňa nakrájaného na kúsky sa zaleje 1 l vína, dve minúty sa zvarí a 10 minút sa nechá odstáť. Užíva sa 3x denne pred jedlom. Alternatíva vyšším obsahom účiných látok: nastrúhaný chren sa zaleje vínnym octom asi 2 cm nad vrstvu chrenu a nechá sa 8 dní lúhovať. Užíva sa 3x denne 1 lyžicu.
Upozornenie: Dávky sa nesmú neúmerne zvyšovať.
Poznámka:
|
|
|